Honnan ismerhető fel egy nethuligán?

A nethuligán kedvenc időtöltése abból áll, hogy nyilvánosan sérteget vagy durván kigúnyol másokat. Sőt, gyakran különleges jogokkal rendelkező felhasználó a csevegő szobában, aki ott szemeli ki "áldozatait".

Még rosszabbak azok, akik úgy viselkednek, mintha a barátaid lennének: bizalmas dolgokat akarnak megtudni rólad, majd nyilvánosságra hozzák, hogy a fórumban mindenki elolvashassa.

Hogyan védekezzünk?

Ne vedd magadra, ha bántanak, és hagyd magukra nyugodtan a nethuligánokat.

Ne használj olyan becenevet, amely felkelti a tréfálkozók figyelmét. Mindenekelőtt soha ne add meg senkinek semmilyen okból a személyes adataidat: a telefonszámod vagy a lakcímed, mert a nethuligánok könnyen rádtalálnak... kikapcsolt számítógépnél is.

Az eredményes stratégiák

Ha már teljesen nem is küszöbölhetjük ki a böngészés során előforduló veszélyeket, létezik egy hatékony módszer arra, hogyan csökkentsük a kockázatot: ismerjük meg alaposan az internetet. A szülőknek és a tanároknak is azért kell alaposan megismerniük az internetet, hogy a gyerekek számára megfelelő szabályokat tudjanak felállítani az internet használatához. Ha valaki jártas a témában, a gyerekek elismerik és tiszteletben tartják, és szívesen fordulnak hozzá tanácsért.

 
 

Hogyan védjük meg magunkat?

Ha egy felbukkanó ablak megkér, hogy telepítsünk egy programot egy webhely tartalmának a megtekintéséhez, ne kattints az OK gombra, mielőtt ellenőriznéd az adott szoftvert! Azok a beépülő modulok, melyek audió vagy flash lapok megtekintésére szolgálnak (Macromedia vagy QuickTime) nem spyware-ek. Ha a megtekintendő weblap nem kíván semmilyen speciális szoftvert, utasíts el bármiféle letöltést

Alapszabályok

  1. A neved, a címed, a mobilszámod, a jelszavad megosztása másokkal olyan, mintha a lakáskulcsodat adnád oda valakinek.
  2. Csak akkor találkozz a neten megismert személlyel, ha szüleid is elkísérnek! Kérj tőlük engedélyt a találkozóra - ha nem tudnak elkísérni, más felnőtt menjen veled!
  3. Ne nyiss meg számodra ismeretlen e-mail-címről érkező üzeneteket! Ne nyiss meg nem jól ismert személytől érkező e-mail - mellékleteket! Könnyen lehet, hogy ezek a számítógépre veszélyes vírusokat tartalmaznak!
  4. Ne feledd, nem tudod ellenőrizni, hogy online-ismerőseid azok-e, akiknek mondják magukat! A chat-szobákban mindig maradj a nyilvános felületen, és ha kényelmetlenül érzed magad, egyszerűen lépj ki!
  5. Meséld el szüleidnek, tanáraidnak, ha valami aggaszt! Bízz bennük!
  6. Mielőtt belépsz a chatre, vagy fórumba, ismerkedj meg annak szabályaival.

 

vissza a rétre
vissza a rétre