Veszélyes programok, védekezés

Az Interneten, akárcsak a valódi életben, kórokozók - vírusok, férgek, kémprogramok - is terjednek, amelyek nem csak megbetegíthetik és tönkretehetik a számítógépet, hanem valódi tolvajok vagy betörők is lehetnek. Ellophatják adataidat, sőt olykor még a pénzedet is! Nagyon fontos ezért betartani néhány biztonsági szabályt. A számítógépet egyrészt tűzfallal lehet védeni a támadásoktól, de a vírusok és férgek ellen igazából vírusirtó programokkal lehet felvenni a harcot.

Nem elég azonban ezeket beszerezni és használni, rendszeresen frissíteni is kell őket, hogy az újabb és újabb betolakodó kór-és károkozókkal szemben védjenek.

 
 
 

A veszélyes programok külön fajtái a kémprogramok, amelyek segítségével egy idegen kikémlelheti, hogy mivel foglalatoskodsz a számítógépen, és ellophatja fontos személyes adataidat. A kémprogram-eltávolító programok eltávolítják az efféle veszélyeket a merevlemezről.

A kórokozókról tudni kell, hogy azok a világhálóról érkeznek, és sokszor elbújnak, így nem fedezi fel őket a tűzfal vagy a víruskereső. Ezek a veszélyes fájlok, amik másnak látszanak, mint amik valójában. Gyakran e-mailben érkeznek másoktól vagy az internetről tölthetők le. Előfordulhat, hogy letöltesz egy képet, egy csengőhangot vagy egy MP3-fájlt, majd amikor megnyitod, helyettük egy vírus indul el. Légy nagyon óvatos, ha ismeretlen címről kapsz e-mail üzenetet, vagy ha ismeretlen helyről töltődnek le fájlok! Ezeket jobb, ha nem nyitod meg, hanem törlöd őket a számítógépről, még mielőtt megnyitnád!!

 
vissza a rétre
vissza a rétre