Szöveg
Rakott brokkoli — műhely
Hozzávalók:- 1 fej brokkoli
- 1 fej karfiol
- 2 db tojás
- 2 pohár tejföl
- 25 dkg tejszínes krémsajt
- 1 evőkanál morzsolt oregánó
- 1 evőkanál morzsolt kakukkfű
- 1 evőkanál morzsolt bazsalikom
- 15 dkg trappista sajt
1.A brokkoli és a karfiol fejeket alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük és megszárítgatjuk. Ha megszáradtak, minkét zöldséget rózsáira szedjük. Egy nagy fazékba vizet engedünk – majdnem tele -, aztán teszünk bele ½ evőkanál sót, és nagy lángon elkezdjük felforralni. Ebben főzzük majd ki a zöldségeket. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
2.A brokkolival kezdjük. A rózsákat beleszórjuk a késes betétű robotgépbe, majd néhány másodperc alatt apróra daráljuk, majd a morzsalékot átöntjük egy nagy párolóedénybe. Jöhet a karfiol, amivel ugyanígy járunk el. A rózsákat a robotgépbe dobjuk, majd miután apróra daráltuk, ez is mehet a párolóedénybe. Ekkor az edényt az akkorra már lobogva forró vízbe tesszük és 2-3 perc alatt készre pároljuk a morzsalékot.
3.Amíg a zöldség fődögél, elkészítjük az öntetet. Ehhez egy nagy keverőtálba öntjük a tejfölt, a tejszínes krémsajtot, a fűszereket és hozzáütjük a tojásokat is. Aztán az egészet kézi habverővel alaposan összedolgozzuk. Amikor a karfiol és a brokkoli megfőtt, lecsepegtetjük, majd átöntjük az egészet egy kivajazott 30x20 centis hőálló tepsibe. Fakanál segítségével elegyengetjük a morzsalékot, enyhén megsózzuk , majd leöntjük a sajtmártással.
4.Elővesszük a négyoldalú reszelőt, és a nagy lukú oldalán óvatosan lereszeljük a sajtot . Mikor elkészültünk ezzel is, a reszeléket a rakott zöldség tetejére szórjuk, és már mehet is a tepsi a sütőbe.A 200 fokon, kb. 20 perc alatt sül aranybarnára a rakott brokkoli és karfiol teteje.