Szöveg
Marokkói cukkinisaláta — műhely
Hozzávalók:- 30 deka cukkini, só,
- frissen őrölt bors, ½ evőkanál olívaolaj
- 5 deka ketchup, 1 db narancs,
- 2 evőkanál tejszín,
- ¼ kávéskanál őrölt gyömbér,
- ¼ kávéskanál őrölt kömény,
- ¼ kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 nagy csipet cayenne bors
1.Előkészítésként a mosogató csapjánál mosd meg alaposan a cukkinikat, majd papírtörlő segítségével töröld szárazra őket. Vegyél elő egy kést,
és óvatosan foszd meg a zöldségeket
a végeiktől, úgy 2-2 centire, nehogy
keserűek legyenek.
2.A cukkinikat vágd fel kb. 1 centi vastag korongokká, majd sózd és borsozd meg a szeleteket.Ezután vegyél elő egy nagy méretű serpenyőt és öntsd bele az olajat, gyújtsd meg alatta a tüzet és várd meg, míg az olaj felforrósodik. Amikor a zsiradék már megfelelő hőmérsékletű, óvatosan tegyél a serpenyőbe a cukkini korongokból, de csak annyit, amennyi éppen kitölti a serpenyő alját. Így nem fognak sülés közben túlzsúfolódni és mindegyik szép egyformán tud majd pirulni. A cukkini szeleteknek kb. 7-7 perc pirulás jár oldalanként, így ha az idejük letelik, egy szélesebb sütőlapát segítségével emeld ki őket sorban egy tányérra.
3.Miután az összes korong a tányéron pihen, míg azok hűlnek, állítsd össze a saláta öntetét. Ehhez vegyél magad elé egy közepes méretű keverőtálat, majd öntsd bele először a ketchupot, majd kanalazd bele a tejszínt. Most jöhet a fűszerezés. Szórd a tálba a fahéjat, az őrölt köményt, az őrölt gyömbért, végül enyhén borsozd meg. Reszeld bele a megmosott narancs felének illatos héját, majd vágd félbe a gyümölcsöt és az egyik feléből csavard ki a levét. Ha ezzel is elkészültél, öntsd a narancslevet a ketchupos-fűszeres-tejszínhez, majd az egészet keverd össze alaposan.
4.Amikor az öntettel is elkészültél, szórd egy nagyobb tálba a megsült cukkini korongokat, öntsd rá a mártást és miután az egészet alaposan összekeverted, már ehetsz is. Jó étvágyat hozzá!