Szöveg
Gyümölcsnyárs — műhely
Hozzávalók:- 25 dkg eper
- 2 db kivi
- 1 ananászkonzerv
- 1 db banán
- 1 db alma
- 3 evőkanál méz
- 1 kávékanál őrölt fahéj
- fél citrom leve
- 1 csomag pillecukor
1.Mindenek előtt beáztatjuk a nyársakat, hogy a sütéskor ne égjenek meg. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Alufóliával kibélelünk egy nagy alakú, mély tepsit, aztán a fóliából olyan hosszú hurkát gyűrögetünk, amilyen széles a tepsink. A lényeg, hogy a hurkát ne gyűrjük nagyon szorosra, éppen csak annyival legyen nagyobb, hogy a nyársunk végét ráfektetve a gyümölcsök ne érjenek hozzá a tepsi aljához. Gyúrunk még egy hurkát és ezeket elhelyezzük a tepsi két végében olyan távol egymástól, hogy a nyársak végeit kényelmesen rájuk tudjuk majd fektetni. Az gyülöcsöket alaposan mossuk meg, majd vágjuk fel őket darabokra.
2.Először a nyársak mázát készítjük el. Ehhez egy keverőtálba kanalazzuk a mézet, aztán hozzászórjuk a fahéjat, végül ujjainkon átszűrve belecsavarjuk a fél citrom levét. Az egészet egy kézi habverővel alaposan összekeverjük, majd félre tesszük.
Jöhet a kreatív munka. Fogjuk a beáztatott nyársakat és óvatosan - hogy a kezünk ne szurkáljuk meg -, egymás után felszúrogatjuk a gyümölcs darabokat és a cukrokat tetszés szerinti sorrendben. Például: alma, kivi, banán, pillecukor, ananász és eper.
3.Addig folytatjuk ezt a folyamatot, amíg van gyümölcsünk. Mikor az összes nyárs elkészült, elhelyezzük őket az előkészített alufólia hurkákra, majd fogjuk a mázat és egy kenőecset segítségével alaposan megkenegetjük vele a gyülöcs-nyársak minden oldalát.
Ha kész, sütőbe tolva 10-15 perc alatt készül el ez a különleges csemege.