egyszervolt klub
játékok
mesék
animációk
versek
dalok
műhely

Farkasvér

örökbefogadta:
egyszervolt klub
Farkasvér - Jack London - mese
teljes képernyő
teljes képernyő
RÉSZLETEK
Leírás

Farkasvér

mese

Szavazás
a Te szavazatod:
Örökbefogadók
Szöveg

Jack London: Farkasvér   —   mese

01.
---

02.
---

03.
Abban az időben a Mackensie indiánok között olyan nagy volt az éhínség, hogy nem volt eledelük a kutyák számára. Ekkor szökött el Szürke Hód farkasvér kutyája, Kiche. Otthagyta az embereket és ösztönétől hajtva Észak Vadon farkascsordájához verődött.

04.
Telt, múlt az idő, s a farkasok között otthonra talált Kiche a Yukon folyó partjának egyik barlangjában öt kölyköt hozott a világra. A vöröses bundájú kölykök között akadt egy szürke bundás is, aki erősebb volt a többinél.

05.
A szürke bundás volt az, aki a barlangból először merészkedett ki az ismeretlen világba, ahol ezernyi veszedelem várt rá. Először a folyóba pottyant, a víz elkapta, megforgatta, a sziklához vágta, de szerencsésen megmenekült.

06.
A szürke kölyök igazi farkasvér volt, olyan, mint farkas ősei. Szembeszállt a szajkóval, megtépázta a hófajd szárnyait, megtanulta hamar, hogy a létért harcolnia kell.

07.
Sebeket adva és kapva kalandozott, amikor a folyó mentén új, sohasem látott élőlényekre bukkant. Ösztönösen felismerte az emberben azt az állatot, mely kiverekedte magának az elsőbbséget a Vadon minden állatai közt.

08.
Az indiánok közül az egyik feléje fordult. A szürke kölyök visszahúzódott, de kivicsorította kis fehér fogait.
– Nézzétek! Milyen fehér agyarak! – kiáltotta nevetve az indián, és ettől kezdve a kölyöknek Fehér Agyar lett a neve.

09.
Ez az indián nem volt más, mint Szürke Hód, övé lett a kölyökkutya. Fehér Agyar menekülni akart, de egy ütés leterítette. Keserves üvöltésére vad horkantással egy farkasanya rohant megmentésére. Kiche volt.

10.
Fehér Agyar ott maradt a táborban. Nem volt könnyű az élete. A kölyökkutyák megérezték benne a farkasvért, és amikor az anyja nem volt vele, mindig megtámadták. Fehér Agyar eszesebb, kegyetlenebb volt a többinél, s nem maradt adósuk.

11.
Egy idő múlva Szürke Hód útra készült a Nagy-Rabszolga-tóhoz. Fehér Agyar látta, hogy anyját csónakba teszik, s utána ugrott. Szürke Hód azonban visszatette a partra, és nagyon megverte. Keservesen tanulta meg, hogy neki mindenkor engedelmeskednie kell.

12.
Ősz felé, amikor a fagy csípése már érzett a levegőben, Fehér Agyar elhatározta, hogy megszabadul rabságából. Amikor a törzs felszedte sátrait, s elindult a nagy őszi vadászatra, kiosont a táborból az erdőbe.

13.
Negyven órán át tévelygett éhesen. Már teljesen fogytán volt az ereje, amikor Szürke Hód rábukkant. Gazdája ezúttal nem verte meg a szökésért, húst adott neki.

14.
Fehér Agyart hámba törték és a többi kutyával együtt szán elé fogták. Ő volt a vezérkutya. Társai minden alkalmat kihasználtak, hogy lábikrájába vagy oldalába harapjanak. A farkasvér és a kutyák gyűlölték egymást.

15.
Már ötéves volt, amikor Szürke Hód messzi útra vitte. Az aranyásók ezreivel eljutottak Fort Yukonig. Fehér Agyar itt látott először fehér embert; ez nem volt más, mint a gúnynéven ismert ”Szépséges Smith”.

16.
„Szépséges Smith” a reszkető térdű gyávák leggyávábbja volt. Ennek a gonosz embernek nagyon megtetszett Fehér Agyar, és mindenáron meg akarta szerezni. Szürke Hódot addig kínálgatta whiskyvel, amíg a tüzes italtól tönkrement indián pálinkáért eladta neki a kutyát.

17.
„Szépséges Smith” kegyetlen volt, amilyen kegyetlen csak a gyávák tudnak lenni. Korbáccsal, bottal akarta megfélemlíteni Fehér Agyart, aki gyűlölte a részeges banditát.

18.
Fehér Agyar nem felejtette el Szürke Hódot, és amikor mindenki aludt, visszaszökött hozzá. „Szépséges Smith” azonban tudta, hol kell keresnie. Szürke Hód hagyta, hogy a gonosz ember szíjra fűzze és megkorbácsolja a hű állatot.

19.
Háromszor szökött meg, háromszor vitték vissza. Megátalkodott gazdája „Szépséges Smith”, ketrecbe zárta, kínozta, vadította. Fehér Agyar mindenkit és mindent meggyűlölt. Gyűlölte az embereket, a kutyákat, gyűlölte a ketrece rácsát.

20.
Az aranyásók szórakoztatására időnként kegyetlen kutyaviadalokat rendeztek. „Szépséges Smith” azért kínozta Fehér Agyart, hogy vadállatként küzdjön a versenyeken. Sok pénzt keresett a szerencsétlen farkaskutyával.

21.
Fehér Agyarnak híre volt messze földön. Széltében-hosszában Bajnok Farkasnak nevezték. A dawsoni kutyaversenyen a kurta, zömök bulldoggal, Cheerokee-val kellett küzdenie. A nézők óriási pénzekben fogadtak mindkettőre.

22.
Élet-halál harc folyt a két kutya közt. Cheerokee-nak sikerült ellenfele nyakába vágni éles fogait. Fehér Agyar már alig-alig moccant, amikor egy magas fiatalember közbelépett és társa segítségével a kutyákat szétválasztotta.

23.
„Szépséges Smith” tiltakozott, a fiatalember azonban egyetlen ökölcsapással leütötte, s az alig lélegző Fehér Agyart ölébe véve elindult a kijárat felé. Társa néhány bankjegyet dobott kárpótlásul „Szépséges Smith”-nek.

24.
Fehér Agyar megmentője, Weedon Scott bányakutató, igyekezett jóvátenni mindazt a rosszat, amiben eddig része volt. De a kutya már mindenkit gyűlölt, és simogatással közeledő új gazdáját is megmarta.

25.
Fehér Agyart rossz sorsa Bajnok Farkassá formálta: ádázzá és kegyetlenné. De Weedon Scott jósága lassan új érzést váltott ki belőle: a szeretetet. Már csaknem elfeledte a régi, gyűlölt gazdáját, amikor egy éjszaka ismerős léptekre lett figyelmes.

26.
„Szépséges Smith” volt az éjszakai besurranó. Fehér Agyart akarta visszalopni. De a kutya pillanatok alatt földre vágta, és csak a vészkiáltásaira elősiető Weedon Scott mentette meg attól, hogy Fehér Agyar átharapja a torkát.

27.
A bányakutató Kaliforniába készült, s Fehér Agyar megorrontotta a bajt. Folyton a gazdája sarkában volt. Weedon Scott szerette volna magával vinni, de félt, hogy nem bírja majd a nagyváros életét.

28.
Gazdája elutazása napján Fehér Agyar keservesen üvöltött. Bezárták egy kunyhóba, de az ablakon át megszökött, s a kikötőben az utolsó pillanatban felugrott az induló hajóra.

29.
Fehér Agyar nemcsak természeténél, hanem tapasztalatánál fogva is alkalmazkodó volt. A kaliforniai Sierra Vestában, Weedon Scott birtokán, hamarosan otthon érezte magát. Boldogan kísérte sétalovaglásaira gazdáját.

30.
Egy ilyen alkalommal történt, hogy Weedon Scott lebukott a lováról és lábát törte.

31.
A család a tornácon ült, amikor Fehér Agyar lihegve, porosan megérkezett. Gazdája feleségének ruháját foga közé kapva, a lépcsőkön maga után húzta. Így tudták meg, hogy a ház urát baleset érte.

32.
Az eset után Sierra Vesta még szeretőbb otthont adott neki. A birtok lakói mind kedvelték, a lovászfiú is, akit régebben megharapott, kijelentette, hogy farkas létére nagyon okos kutya.

33.
Éjszakánként a házat őrizte. Egyik éjjel, míg az egész ház aludt, idegen szagra lett figyelmes. Egy pillantás alatt a belopózó férfire rohant. A hírhedt gonosztevő, Sin Hall azonban revolvert rántott, s a hűséges kutya elterült.

34.
Mire a sebész megérkezett, csaknem teljesen elvérzett. Aggódtak, hogy nem sikerül megmenteni. De Fehér Agyarnak vasból volt a teste, és ragaszkodott az életéhez. Mikor felgyógyult, új nevet kapott: Áldott Farkasnak keresztelték.

35.
S amikor újra mozdulni tudott, első útja a gazdája másik kutyájához, Colliehez vezetett. Collie a kölykeivel játszadozott, s Áldott Farkas, aki a jóságért hűséggel fizetett, boldogan heveredett le közéjük az aranyló napsütésben.

36.
---

37.
---
Hozzászólások
Név:
E-mail:
Hozzászólás:
  • még nem érkezett hozzászólás