Szöveg
Spenótos tojás — műhely
Hozzávalók:- 75 dkg mélyhűtött, felengedett, leveles spenót
- 5 dl + 6 evőkanál tejszín (esetleg fél deci ásványvíz)
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 dkg parmezán megreszelve
- 1-2 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- só és frissen őrölt bors
- 4 tojás
- a tepsi előkészítéséhez kevés vaj
1.A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk egy 20x30 cm-es kerámia sütőtálat.
2.A felengedett, leveles spenótot alaposan kinyomkodjuk, és 5 dl tejszínnel együtt
beletesszük egy közepes méretű, de magas peremű lábosba. (Ha a tejszín túl sűrű,
akkor tehetünk hozzá egy kevés ásványvizet.) A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk,
és a spenóthoz adjuk.
3.Utána hozzászórjuk a reszelt parmezánt, picit megsózzuk,erőteljesen megborsozzuk,
és megízesítjük frissen reszelt szerecsendióval.A spenótot mérsékelt lángon 10 percig
kevergetve főzzük, majd megkóstoljuk,érezni-e benne lágyan a szerecsendiót.
Ha nem, akkor szórunk még hozzá.
4.A spenótos keveréket egyenletes rétegben belesimítjuk a tepsibe,
és egy evőkanállal 4 mélyedést készítünk benne: idekerülnek majd a tojások.
Ezután a tojásokat sorra feltörjük, óvatosan belepottyanjuk a mélyedésekbe,
és rájuk csurgatunk 1-1 evőkanál tejszínt.
5.A spenótos tojást 10-12 perc alatt megsütjük a sütőben. 4 könnyű adag lesz belőle.