Szöveg
Sütőtökös palacsinta — műhely
Hozzávalók:- 2 evőkanál nádcukor vagy xilit
- 1 csésze megsütött és pépesített tök
- 2 tojás
- 5 dkg vaj vagy kókuszzsír
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg és szerecsendió
- 1 csésze fehér tönkölybúza liszt
- 1 csésze teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
- 1 és 1/4 csésze tej
1.Készítsétek elő az alapanyagokat.
A tojásokat, a cukorral, tökpürével együtt keverjétek krémes állagúra, kicsit habosra.
Ehhez kérd el anyukád kézi robotgépét, vagy egy habverőt, és keverd ki bátran te az alapot.
2.Majd mérjétek ki a fűszereket, és tegyétek bele a masszába.
Kérd meg anyukádat, hogy a szerecsendiót frissen reszelje bele a tésztába, mert így sokkal finomabb lesz az íze.
Te is megpróbálkozhatsz vele, de vigyázz az ujjadra, nehogy lereszeld.
Adjátok hozzá a puha vajat, vagy a kókuszzsírt, és habosítsátok tovább.
3.Mérjétek ki a liszteket, és keverjétek össze a sütőporral. A tejet is készítsétek elő.
Egy csésze körülbelül 225 ml űrtartalmat jelent. Próbáljatok ekkora csészét keresni.
Ha mégsem lenne pont ekkora, nem baj, akkor majd kérd meg anyukádat, hogy jobban figyeljen a tej adagolásakor.
4.A mixer maradjon a kezedben, és kérd meg anyukád, vagy testvéredet, hogy segítsen a liszt és a tej hozzáadásában.
Miközben alacsony fokozaton kevered a masszát, mindig adjatok hozzá egy-egy kanál lisztes keveréket, és tejet felváltva.
Akkor jó a massza, ha sűrű palacsinta állagú.
5.Vegyetek elő egy nagy serpenyőt, és vékonyan olajozzátok ki.
A forró serpenyőben kisebb merőkanálnyi halmokat teszünk a masszából, majd minden oldalukat arany barnára sütjük.
6.Narancs vagy baracklekvárral megkenve fogyaszthatjuk.
-
Rizstejjel és kókuszzsírral tejmentes a recept.
Ha cukor helyett xilitet használtok, akkor sokkal kevesebb lesz a kalóriaértéke,
ráadásul a fogaitokat sem károsítja ez a cukorféleség.
-
Rita receptjeit itt olvashatod: www.ritakonyhaja.hu