Szöveg
Sárgarépás pogácsák — műhely
Hozzávalók:- 1 sárgarépa (kb. 10 dkg)
- 10 dkg finomliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 evőkanál cukor
- 2 kávéskanál só
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg trappista sajt
- 2½ dl tejszín
1.Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és teríts sütőpapírt egy nagy tepsire. Vágd le a sárgarépáról a végeit, ezek nem kellenek. Ezután alaposan mosd meg meleg folyóvíz alatt, majd papírtörlővel töröld szárazra. Hámozókéssel tisztítsd meg a sárgarépát, aztán a kézi reszelő nagy lukú oldalán reszeld le. Aztán öblítsd el a reszelőt, majd szintén a nagy lukú oldalán reszeld le a sajtot is.
Mosd meg meleg folyóvíz alatt a petrezselymet, aztán töröld meg alaposan papírtörlővel.
2.Tedd a reszelt sárgarépát és a reszelt sajtot egy nagy keverőtálba. Add hozzá a kétféle lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót. Ezután keverd össze a tálban lévő dolgokat. Aprítsd ollóval a száraz petrezselymet a lisztes tálba. Ehhez fogd az egyik kezedbe a petrezselymet, a másikba az ollót, és dolgozz a lisztes tál fölött, hogy rögtön oda potyogjon bele a felaprított petrezselyem.
Ha pedig már a késsel is tudsz bánni, vágd fel apróra a petrezselyemcsokrot, és aztán a deszkáról söpörd az aprólékot a tálba. Ezután öntsd bele a tejszínt is.
3.Keverd össze a tésztát faka-nállal jó alaposan, majd néhány mozdulattal gyúrd össze a kezeiddel is. Kicsit ragacsosak lesznek, de nem baj. Moss kezet, aztán töröld meg őket. Száraz kézzel vegyél ki a tésztából pingpong-labda nagyságú darabokat, és gyúrd őket golyókká. A golyókat tedd egymástól 5 cm-re a sütőpapíros tepsin. Ismételd ezt, míg a tálból el nem fogy a tészta.
Szórj ki lisztet egy kis tálkába. Mártsd bele egy pohár alját, aztán a lisztes poharat nyomd rá finoman mindegyik tészta-golyóra. Ettől kicsit kiterülnek. Akkor csinálod jól, ha kb. 5 cm átmérőjű korongok lesznek belőlük.
4.Tedd be a tepsit a meleg sütőbe, és süsd meg 20 perc alatt aranybarnára a pogácsákat. Ha a pogácsák megsültek, vedd ki a tepsit a sütőből. Várd meg, amíg kihűlnek. Eheted önmagában, de úgy is finom, ha félbevágod őket, és vékonyan megkened vajjal.
Figyelj rá, hogy amikor beteszed és kiveszed a tepsit, vegyél fel sütőkesztyűt vagy csavard konyharuhába a kezed, mert a sütő meleg, nehogy megégesd magad a meleg sütővel.