Szöveg
Pavlova eperrel — műhely
Hozzávalók:A habcsókokhoz:
- 4 szobahőmérsékletű tojásfehérje (szalmonella ellen kezelt tojásból!)
- 1/4 kávéskanál só
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A tálaláshoz:
- 3 dl hideg tejszín
- 10 dkg porcukor
- 1 vaníliarúd
- 1/2 kg friss eper
1.A sütőt előmelegítjük 120 fokra. Egy 30x40 cm-es sütőpapírra összesen 6 db 9 cm átmérőjű kört rajzolunk, majd a papírt megfordítjuk, és ráhelyezzük egy 30x40 cm-es sütőlemezre.
A tojásfehérjéket egy nagy tálba öntjük, hozzászórjuk a sót, és robotgéppel lágy habot verünk belőle. Ezután apránként hozzászórjuk a habhoz a cukrot, és tovább verjük, amíg kemény és fényes nem lesz. Ezután hozzáadjuk az ecetet és a keményítőt, és még egy picit járatjuk a gépet, hogy ezek elkeveredjenek a habban.
2.Sablonnak tekintve a megrajzolt köröket, arányosan elosztjuk a tojáshabot a sütőpapíron. Most fogunk egy kanalat, és a hátával úgy simogatjuk-alakítjuk sorra mind a 6 habkupacot, hogy 9 cm átmérőjű, egyenletes vastagságú korongok legyenek belőlük. Ha a korongok elkészültek, kicsit még tovább formáljuk őket: a kanál oldalával-hátával mindegyiknek a közepébe enyhe mélyedéseket készítünk. Ide púpozzuk majd tálaláskor a tejszínhabot és az epret.
3.A habcsókokat 1 óra alatt megsütjük. Leszedjük őket a sütőpapírról, és rácsra téve kihűtjük.
Tálalás előtt a tejszínhabhoz hozzákeverjük a porcukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét, majd robotgéppel kemény habot verünk belőle. A vaníliás tejszínhabot szétosztjuk a kihűlt habcsókokon, és mindegyiket megpakoljuk vékonyan szeletelt eperrel.