egyszervolt klub
játékok
mesék
animációk
versek
dalok
műhely

Krumplis pogácsa

örökbefogadta:
egyszervolt klub
Krumplis pogácsa - műhely
teljes képernyő
teljes képernyő
RÉSZLETEK
Leírás

Krumplis pogácsa

műhely

  • szerző
  • előadó
  • rajzoló
  • készítő
  • zene- szerző
Hagyományos pogácsa, sok kis apró trükkel
Szavazás
a Te szavazatod:
Örökbefogadók
Szöveg

Krumplis pogácsa   —   műhely

Hozzávalók:
- 40 dkg főtt, hámozott, áttört krumpli
- 2 dl tejföl
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg só
- 1/4 teáskanál frissen őrölt bors
- 2 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- a nyújtáshoz kevés finomliszt
- a kenéshez 1 tojássárgája és 2 evőkanál tej

1.
A tejfölt meglangyosítjuk a mikróban, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk, hogy az élesztő 5 perc alatt felhabosodjon.
A lisztet elkeverjük a sóval és a borssal egy nagy tálban. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. A sós-borsos liszthez hozzáadjuk a tojást kihűlt, pépes krumplit és a tejfölös, habos élesztőt és a zúzott fokhagymát és a libazsírt. Az egészből sima, egynemű, rugalmas tésztát gyúrunk.

2.
A tésztát lisztezett deszkán lisztezett nyújtófával 2 cm vastagra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tésztahulladékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszúrjuk.
A pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük egymástól 5 cm-re, és hagyjuk, hogy 2 órán át meleg helyen keljenek.

3.
Sütés előtt a sütőt 200 fokra melegítjük (gázsütőn 6-os fokozat), majd kenéshez a tojássárgáját villával elhabarjuk a tejjel, és a tejes tojással megkenjük a pogácsák tetejét. Ezután 20 perc alatt megsütjük a pogácsákat a forró sütőben.
Kb. 35 db pogácsa lesz belőle.

Hozzászólások
Név:
E-mail:
Hozzászólás:
  • még nem érkezett hozzászólás