Szöveg
Krumplis pogácsa — műhely
Hozzávalók:- 40 dkg főtt, hámozott, áttört krumpli
- 2 dl tejföl
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg só
- 1/4 teáskanál frissen őrölt bors
- 2 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- a nyújtáshoz kevés finomliszt
- a kenéshez 1 tojássárgája és 2 evőkanál tej
1.A tejfölt meglangyosítjuk a mikróban, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk, hogy az élesztő 5 perc alatt felhabosodjon.
A lisztet elkeverjük a sóval és a borssal egy nagy tálban. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. A sós-borsos liszthez hozzáadjuk a tojást kihűlt, pépes krumplit és a tejfölös, habos élesztőt és a zúzott fokhagymát és a libazsírt. Az egészből sima, egynemű, rugalmas tésztát gyúrunk.
2.A tésztát lisztezett deszkán lisztezett nyújtófával 2 cm vastagra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tésztahulladékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszúrjuk.
A pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük egymástól 5 cm-re, és hagyjuk, hogy 2 órán át meleg helyen keljenek.
3.Sütés előtt a sütőt 200 fokra melegítjük (gázsütőn 6-os fokozat), majd kenéshez a tojássárgáját villával elhabarjuk a tejjel, és a tejes tojással megkenjük a pogácsák tetejét. Ezután 20 perc alatt megsütjük a pogácsákat a forró sütőben.
Kb. 35 db pogácsa lesz belőle.