Szöveg
Aszaltparadicsomos rudak — műhely
Hozzávalók:A töltelékhez:
- 15 dkg olajban eltett, aszalt paradicsom apróra vágva (pl. D’Amico)
- 10 dkg puha vaj
- 1 dl tejszín
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál morzsolt oregáno
- Só és frissen őrölt bors
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1/2 dl olaj
- 2 dl tej
A kenéshez:
- 1 tojássárgája
1.Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 8-as fokozat), és sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es tepsibe.
A tésztához a lisztet, a sütőport és a sót összevegyítjük egy nagy tálban, majd az olajat és a tejet kézi habverővel összehabarjuk egy mérőkancsóban. Ezután a kancsóból az olajos-tejes folyadékot ráöntjük a lisztes keverékre, és a tésztát először kanállal, majd kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
2.Összeállítjuk a tölteléket. Ehhez egy nagyobb keverőtálba szórjuk az apróra vágott aszalt paradicsomot, az oregánót, a zúzott fokhagymát, a tejszínt, a puha vajat, majd az egészet jól összedolgozzuk. Ízlés szerint borsozzuk.
3.A kész tésztát lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával 50x20 cm átmérőjű téglalappá nyújtjuk, egyenletes rétegben megkenjük a paradicsomos töltelékkel, és függőlegesen kiindulva felvágjuk kb. 3 cm vastag csíkokra.
4.A csíkokat keresztben félbe hajtjuk, majd mindegyiket megfogjuk a végeiknél, sorra megpederjük mindet, majd az így kapott spirális rudakat letesszük egymástól 3 cm-re a tepsire. Végül a tojássárgáját villával enyhén felverjük, megkenjük vele a sütemények tetejét, és 10-12 perc alatt megsütjük őket.