Szöveg
Gyümölcsös sorbetek — műhely
Hozzávalók:3 dl víz
30 dkg cukor
2 vaníliarúd
30-30 dkg friss vagy mélyhűtött eper és áfonya
30 dkg sárgadinnye (tisztított súly)
2 citrom
3 tojásfehérje (szigorúan szalmonella ellen kezelt tojásból!)
A tálaláshoz:
Mélyhűtött, 1x1 centis kockákra vágott eper, sárgadinnye és mirelit áfonya
1.A cukrot, a vizet és a vaníliarudak kikapargatott belsejét mérsékelt tűzön, kevergetve addig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik. A cukorszirupot levesszük a tűzről és megvárjuk, míg teljesen kihűljön, aztán 3 egyenlő részre osztjuk.
2.A citromok héját megreszeljük, a levüket kifacsarjuk, átszűrjük.
3.A tojásfehérjéket külön-külön egy-egy kis tálkában gyűjtjük, majd kézi habverővel enyhén felverjük. Nem kell habot készíteni belőle.
4.Elsőként a fagyos gyümölcsöt beleszórjuk a késes betétű robotgépbe.
5.Aztán jöhet hozzá egy tojásfehérje, a citromlé egyharmada, a reszelt citromhéj egyharmad része,
6.végül a robotgépbe kerül egy adag hideg cukorszirup is.
7.Az egészet összepürésítjük a géppel, majd átkanalazzuk a gyümölcsöket egy kb. 1 literes, mély műanyagdobozba, és 2-3 órára mélyhűtőbe tesszük.
8.Tálaláskor fagylalt kanállal poharakba osztjuk a sorbeteket, és feldíszítjük őket a megfelelő, friss gyümölcsökkel.