Ismerd meg a felszerelésedet!

A számítógép

A számítógép nagyon sok dologra képes szerkezet, nélküle ma már el sem lehet képzelni az életünket. Lehet akár játszótér vagy mozi, áruház vagy hivatal, de ugyanígy iskola vagy akár munkahely is. Olyan, mint a mesebeli dzsinn, és szinte mindent végrehajt, amit parancsolunk neki. Egy dologra nem képes: gondolkodni! Mindig csak azt hajtja végre, amit a gazdája parancsol neki, éppen ezért meg kell ismerni a használatát.

Elsőre nehéznek tűnhet, hiszen a számítógép belül egy rendkívül bonyolult szerkezet, és folyamatosan bonyolult számításokat végez. Szerencsére ahhoz, hogy irányítsuk, nekünk csak azt kell megtanulni, hogyan adhatunk neki utasításokat. Ehhez persze pár dolgot tudni kell.

Például, hogy három fő része van. A gépház, amin a be/ki kapcsoló gomb van. Ebben található a CD vagy DVD lejátszó/felvevő, és persze benne van a maga számítógép is. Második a képernyő, azaz a monitor, amin a képek és írások láthatók, a harmadik az irányító egység, amihez a billentyűzet és az egér tartozik. Ezeket, a kézzel is megfogható egységeket, és a belső alkatrészeiket nevezik úgy, hogy hardver.

A programok

A számítógép programok segítségével hajtja végre parancsainkat. Más-más tennivalóhoz más-más program tartozik, ezek végzik a bonyolult számításokat, és tulajdonképpen ezek jelentik a számítógép eszét. A hozzáértők szoftvernek nevezik a programokat.

A programokat kis képecskék segítségével lehet munkára bírni. Ezek a kis képek az ikonok. Ha az egérrel föléjük irányítjuk a kis nyilacskát, amit kurzornak hívnak, - már csak kattintanunk kell az egér gombjával, és már indul is. Bár minden program más és más, sok közös vonásuk van – mindegyiket egy menürendszer segítségével lehet irányítani, sok program menüje kis ikonokat tartalmaz. Ezek megismerése izgalmas kaland, és az is előfordulhat, hogy időnként segítéseget kell kérni hozzá. Ha valahol elakadsz, kérj segítséget olyanoktól, akik már ismerik a program használatát!

A számítógépen belül tárolni is lehet különböző dolgokat. Igazából olyan ez, mint egy hatalmas és végtelen fiókos szekrény, melynek minden ajtaja mögött fiókok, azokban újabb ajtók és újabb fiókok nyílnak. A fiókokban találhatod a programokat és ezekben tárolhatod az írásokat, leveleket, képeket, zenét, filmet és így tovább. Érdemes az egyes fiókokat úgy elnevezni, hogy később könnyen megtalálhasd, mit hol helyeztél el. A számítógépes világban ezt a rendszert könyvtárnak nevezték el, a fiókokat pedig mappáknak hívják, az abban tárolt dokumentumokat aktának, angol nyelven file-nak nevezik. Ezt a kifejezést ma már magyarul is használjuk, így: fájl.

Ha elképzelted ezt a szekrényt, benne a rengeteg fiókkal, próbáld meg elképzelni, hogy ez a szekrény is csak egy fiók. A világon rengeteg ilyen szekrény van, és ezeket folyosók hálózata köti össze. Ez maga az Internet, azaz a világháló, a fiókos szekrények dzsungele.


Az Internet

Az Internet, azaz a világháló számítógépeket köt össze egymással. Ez teszi lehetővé, hogy egymással beszélgessünk, és mások számára elérhetővé tegyünk írásokat, képeket, filmeket, zenéket – azaz dokumentumokat, vagyis fájlokat. Ezeket találhatod az internetes honlapokon, azaz a weboldalakon.

Természetesen az Interneten is programok segítségével érhetünk elé bármit. Programokkal lehet elhelyezni rajta dokumentumokat, és programokkal is lehet azokat megnézni, meghallgatni. A böngésző programok azok, amelyek megkeresik, és megnyitják azt a weboldalt, amelyiknek a címét beírod, vagy amelyiknek a linkjére rákattintasz.

Ha nem ismered az oldal pontos címét, a keresőprogramok segítenek. Be kell írnod a keresőablakba, mire vagy kíváncsi, és a program megmutatja azokat az oldalakat, ahol megtalálhatod, de vigyázz!!! A keresőoldalak sok olyan weboldalt is kilistázhatnak egy-egy keresőszóra, ami nem gyerekeknek szól, vagy kifejezetten veszélyeket rejthetnek. Jobban teszed ezért, ha keresőoldalakat csak felnőtt segítségével veszel igénybe.

Az Interneten megszámlálhatatlan weboldalat találsz, gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek szólókat egyaránt. Ezek között sok-sok hasznos és barátságos oldal van, de sok olyan is, amely veszélyeket rejt. Ezt nem mindig könnyű eldönteni, ezért ha lehet, a családtagokkal együtt keresd fel az oldalakat. Kérj segítséget anyától, apától, vagy a nagytesótól, vagy ha épp nincsenek ott, meséld el nekik merre jártál a világhálón, mit láttál, mit csináltál.

Ne feledd! Akár egy dzsungelben, az Interneten is célszerű a kitaposott ösvényen haladni, olyan oldalakat felkeresni, amiket megbízható ismerősök ajánlanak és a családoddal közösen megismertél, vagy kifejezetten gyerekbarát oldalak.


Az Internet veszélyei

Az internet használói között – akárcsak a való életben – előfordulnak nem jó szándékú emberek, és nem jó szándékú programok is. Vigyázni kell velük, de odafigyeléssel, a már megismert néhány fontos szabály betartásával ki lehet őket kerülni. A legfontosabb, hogy ha valami, vagy valaki zavar az Interneten, vagy ha valamit nem értesz, haladéktalanul lépj ki onnan, és kérj segítséget!

Sok örömet az Internet világához!