Szia!

Ahol most jársz, az az Internet, és annak is egy nagyon klassz oldala, a HellóHáló. Itt játszhatsz, nyerhetsz, és pár dolgot meg is tanulhatsz. Tudnod kell azonban, hogy az Internet világa hatalmas, olyan, akár egy őserdő, melyben igazi kincsekre lelhetsz, de itt-ott valódi veszélyek is leselkednek, akárcsak az igazi dzsungelben!

Megijedni nem kell, de az teszi okosan, aki megfogad pár jó tanácsot. Az sem baj, ha kicsit tovább is olvasol a szövegben, mert könnyebb úgy felfedezni a dzsungelt, ha megismered a kutató-felszerelésedet.


Mivel máris az Interneten jársz, mindenekelőtt fogadd meg a HellóHáló 12 pontját az Internet biztonságos felfedezéséhez!


1.
Keresd a gyermekbarát, biztonságos weboldalakat, ahonnan nem mutatnak linkek felnőtteknek szóló oldalakra. A www.bigyoo.hu címen megtalálhatod a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete által minősített, garantáltan gyermekbarát honlapok listáját.


2. Tartsd titokban személyes adataidat! A neved, címed, mobilszámod, jelszavad megosztása másokkal olyan, mintha a lakáskulcsodat adnád oda valakinek!


3.
Ismeretleneknek ne válaszolj se chaten, se e-mailen!


4. Csak akkor találkozz a neten megismert személlyel, ha szüleid is elkísérnek! Beszéld meg szüleiddel a találkozót - ha nem tudnak elkísérni, más felnőtt menjen veled!


5. Ne feledd, nem tudod ellenőrizni, hogy online-ismerőseid azok-e, akiknek mondják
magukat! A chat-szobákban mindig maradj a nyilvános felületen, és ha kényelmetlenül érzed magad, egyszerűen lépj ki!


6. Ne tölts le, és ne használj ismeretlen programokat! A legbiztosabb forrás a bolti vásárlás vagy ismert weboldalról való letöltés.


7. Tartsd bekapcsolt állapotban a tűzfalat!
http://www.microsoft.com/hun/protect/computer/firewall/xp.mspx


8. Frissítsd folyamatosan az operációs rendszert!
http://www.microsoft.com/hun/protect/computer/basics/updates.mspx


9. Használj naprakész víruskereső programot, és kémprogram-elhárító eljárásokat, levélszemét- és csalilevél-ellenes eljárásokat!
http://www.microsoft.com/hun/protect/computer/viruses/xp.mspx


10. Használj tartalomszűrő programot!
http://www.microsoft.com/hun/protect/products/family/Xbox360family.mspx


11. Kérd szüleid vagy más felnőtt segítségét, mielőtt kitöltesz bármilyen kérdőívet az interneten!


12. Meséld el szüleidnek, tanáraidnak, ha valami aggaszt! Bízz bennük!