Get Adobe Flash player


Miért is jó Rétlakónak lenni?  -  Mit kell tenned, hogy a csapatba kerülhess?  -  Mit láthatsz az egyes oldalakon?  Hogyan kereshetsz az oldalon?
Hogyan segít Neked a tanulásban az Egyszervolt?  -  Hogyan indul el egy tartalom?  -  Mi az az adatlap?  -  Hogyan lehet szavazni a tartalmakra?
Mi a teendő, ha túl kicsinek látszik egy tartalom?  -  Melyik játék való kicsiknek és nagyoknak?  -  Mire való az oldalak alján levő sok szó? Mi az a címkefelhő?
 Hogy működik a toplista?  -  Hol lehet jelezni az észrevételeket, hibákat?


Miért is jó Rétlakónak lenni?

Az Egyszervolt.hu gyermekkulturális családi portál mindenki által korlátlanul elérhető, minden tartalma szabadon megtekinthető. Tartalmában a szórakoztatva oktatás és a biztonságos internetezés elveit követi. Menürendszerében külön csoportokban, egyszerűen érhetők el a gyerekeknek illetve a felnőtteknek - azon belül a pedagógusoknak szánt oldalak. Az Egyszervolt.hu látogatásának tehát nem feltétele a regisztráció, de a regisztrált felhasználók további előnyöket élvezhetnek.


Mit kell tenned, hogy a csapatba kerülhess?


Az Egyszervolt.hu-n bárki, korlátozás nélkül bárki regisztrálhat.

A regisztrált felhasználók
- megjelenhetnek a játékok toplistáin - megfelelő eredmény elérése esetén
- részt vehetnek ajándék-díjas kvízjátékokban
- szavazhatnak az egyes tartalmakra
- összegyűjthetik kedvenceiket egy oldalra, ahonnan egy kattintással elérhetik azokat, (ehhez az adott játék-dal-vers-mese-műhely címe melletti napocskára kell kattintani)
- megjegyzéseket írhatnak a játékokhoz
- saját avatart (képet) választhatnak a Rét figurái közül
- az oldal kijelzi számukra a legutoljára, illetve a leggyakrabban látogatott tartalmakat, melyeket így egy kattintással közvetlenül elérhetnek

Regisztrálni a "Regisztráció" gombra kattintva lehet. Ezt követően – saját becenév választásával és saját jelszó és e-mail cím megadásával - ki kell tölteni az űrlapot, mely megfelel a vonatkozó adatkezelési törvényeknek. Az Egyszervolt.hu adatvédelmi ismertetője itt olvasható.

Az űrlap kitöltését követően a rendszer egy automatikus megerősítő válasz üzenetet küld a megadott e-mail címre. Ebben az e-mailbe az aktiváló linkre kell kattintani, s a regisztráció ezzel aktívvá válik. Belépést követően elérhetővé válnak a regisztrációhoz kötött funkciók. A regisztrációra egy-egy játék végén is alkalom nyílik, hiszen ezt automatikusan felkínálja a program azoknak, akik korábban még nem regisztráltak, vagy nem léptek be a játék megkezdése előtt.


Mit láthatsz az egyes oldalakon?


A Egyszervolt.hu rovatait egyrészt a kezdőoldalon látható figurákra kattintva lehet elérni, ugyanígy a rovatokon belül a figurákkal jelzett ikonokra kattintva - a rovatokat ezen túl különböző színek is jelzik. Az egyes tartalmak megtalálását további kereső funkciók segítik, ezek a kereső találatainál is mutatják, melyik rovatba tartozik a kilistázott tartalom.

Az egyes rovatok figurái, és színei:

Játék - Mókus - piros
Mese - Béka - zöld
Animációk - Sárga madár - okkersárga
Vers – Egér - türkiz
Dalok – Kék madár - kék
Műhely – Csiga - narancs


Hogyan kereshetsz meg tartalmakat, érdekességeket az oldalakon?


Az Egyszervolt.hu tartalmait szabad szavas keresővel is meg lehet találni. A kereső ablak a főoldalon az oldal jobb felső sarkában, a rovatok aloldalain pedig a fejléc középső mezőjében található. A keresőablakba kell begépelni a keresett tartalomhoz tartozó keresőszót, melyhez a program a beírás közben keresési javaslatokat kínál fel. A keresés azokra kattintva is elindul.

A kereső az adott tartalom címe, szerzője, előadója vagy egyéb jellemzője alapján ad találatokat minden rovatból, és ezeket egyszerre jeleníti meg. Fontos tudni, hogy a kereső minden rovat megfelelő tartalmát kilistázza, és azokat a találati helynek megfelelő színekkel különíti el egymástól.


Hogyan segít Neked a tanulásban az Egyszervolt?

Kifejezetten az iskolai felhasználhatóságot szolgálja az a tematikus keresőrendszer, melyben kompetencia területek, tantárgyak, korosztályok, s más jellemzők alapján – szakszerű címszavak segítenek eligazodni az Egyszervolt.hu-n található tartalmak - animációk, barkácsötletek, dalok, játékok, mesék, versek – között.

Ha tanórához keresünk konkrétan segédanyagot, akkor nagy segítség a szűkített keresés. Az első legördülő menü segítségével állítsuk be az évfolyamot, a másodikban a tantárgyat, a harmadik boxból pedig kiválasztható a szűkebben vett témakör. A "Keresés" gomb lenyomását követően a három szempontnak megfelelő tartalmak sorakoznak fel.

Ha csak kifejezésre, fogalomra, szóra kívánunk rákeresni, akkor használjuk a baloldali, hagyományosan működő keresőt.


Hogyan indul el egy tartalom?

Az egyes animációk, dalok, játékok, mesék, versek, barkácsötletek a tartalom képére vagy címére kattintva jelennek meg.

Figyelem!
Az éppen lejátszott tartalom keretén kívül lévő felső gombok, illetve az adatlaphoz tartozó címkék kiléptetnek a tartalomból! Ha valaki ezek valamelyikére kattint, akkor megáll a dal, mese, vers lejátszása, illetve a játék, és ez esetben az addig szerzett pontok is elvesznek!


Mi az az adatlap?

Itt megtalálható az adott tartalom szerzője, írója, rajzolója, készítője, előadója, rövid leírás az adott tartalomról, és – amennyiben van – az adott tartalom szövege is.


Hogyan lehet szavazni a tartalmakra?

Az Egyszervolt.hu regisztrált felhasználói szavazhatnak is az egyes tartalmakra, azoknak az adatlapján. Minél több virágra kattintanak, az annál magasabb értéket jelent. Egy tartalomra egy számítógépről (IP címről) korlátlan számban lehet szavazni, de a program mindig csak a legutolsó szavazatot veszi figyelembe. A rovatokban található „Legjobbak” gomb a szavazatok összértéke szerint rendezi sorba a rovat tartalmát.


Mi a teendő, ha túl kicsinek látszik egy tartalom?

Ha az játék, animáció, dal, mese, vers mérete túl kicsi, használd a teljes képernyő funkciót! A „Teljes képernyő” gombra kattintva a tartalamak a képernyő teljes felületét elfoglalják. A „Teljes képernyő” kikapcsolásához kattintsunk ismét a „Teljes képernyő” gombra, vagy nyomjuk meg az "ESC" gombot a billenyűzeten!

A játékok kinagyítására szolgáló funkció a játékot csak a böngésző méretére nagyítja, visszalépni a böngésző "vissza nyíl" gombjával lehet.


Melyik játék való kicsiknek és nagyoknak?

A játékokat a kereső funkció illetve a címkefelhő segít csoportokba rendezni. Ha valaki szeretné külön válogatni a kicsiknek szóló játékokat, vagy például a műhelyben a recepteket - akkor ezt a keresőbe írva, vagy a rovat alján található címkefelhőben lévő szóra kattintva találhatja meg.


Mire való az oldalak alján levő sok szó? Mi az a címkefelhő?

A rovatok alján egy keretben található az úgynevezett címkefelhő, melyben az egyes tartalmakhoz kapcsolt címkék (angolul TAG-ek) találhatók. A címkékre egyrészt rákereshetünk, másrészt rájuk kattintva az összes olyan tartalom megjelenik a képernyőn, amelyet ugyanezzel a címkével láttunk el! Így például ha találtunk egy érdekes játékot, amelyben az összeadást gyakorolhatjuk, akkor elég a mellette lévő „matematika” címkére kattintanunk, hogy az összes olyan játék megjelenjen, amely hasonló témát dolgoz fel. Segítségünkre lehet még a rovatoldalak alján található címke-felhő is. Ez a legnépszerűbb címkéket tartalmazza. Csak rá kell kattintani az adott szóra, és kiadja a találatokat. A címkézés folyamatosan zajlik, így egyre pontosabb találatokra lehet számítani.


Hogy működik a toplista?

A regisztrált felhasználók, ha elég magas eredményt értek el, felkerülhetnek az adott játék toplistájára. A toplistán a játéktól függően a 10-20 legjobb eredményt elérő játékos beceneve és pontszáma látszik.

Egy eredmény 30 napig érvényes, utána törlődik a listáról, és helyette a játékos 30 napnál nem régebbi legmagasabb eredménye lesz érvényes.


Hol lehet jelezni az észrevételeket, hibákat?

A rovatokkal, egyes tartalmakkal kapcsolatos észrevételeket az info@egyszervolt.hu e-mail címre várjuk.