Szöveg
Szendvicstorta — műhely
Hozzávalók:- 1 csomag szeletelt kenyér
- 2 db avokádó, félbe vágva
- kb. 2 dl tej
- 50 dkg natúr krémsajt
- 6-8 teáskanál ketchup
- 8 evőkanál vaj
- 1 csokor újhagyma, felkarikázva
- 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 1 db citrom
- 1 doboz koktélparadicsom
- 1 csokor friss oregánó
1.Először az avokádók húsát kiskanállal kanalazd a botmixer tálkájába. Ezután szórd az avokádóhoz a hagymakarikákat és ujjaidon átszűrve csepegtetsd a citrom levét is a tálkába. Majd jöhet egy csipet só és bors, végül a krémsajt fele és a reszelt fokhagyma. Ha mindez egy helyen van, jöhet a turmixolás, míg a krém egyállagú nem lesz.
A kenyérszeletek felét tépkedd nagyobb falatokra, majd szórd a darabkákat egy nagy keverőtálba és csorgass rájuk egy kevés tejet, úgy fél – háromnegyed decit és jól nyomkodd össze. A lényeg az, hogy a kenyérdarabok se szárazak, se tocskosak ne legyenek a tejtől.
2.Ezután fóliával ügyesen bélelj ki egy 18 cm-es tortaformát úgy, hogy a szélein bőven kilógjon a fólia, majd kezdődhet a torta rétegezése. Első réteg a tejes kenyérdarabokból áll; töltsd ki a tejes kenyérdarabokkal a forma alját és egyenletesen nyomkodd el. Következő réteg az avokádós-hagymás krém; kanalazd rá a kenyérre és a kanál domború felének segítségével oszlasd el egyenletesen rajta.
Ha ez megvan, a következő sorhoz készíts egy újabb adag tejes kenyeret; azaz jöhet újból a tépkedés, locsolás és tapicskolás.
Még egy-egy krém és kenyér réteg, aztán már kész is a torta. Ekkor simítsd a torta tetejére a a forma széleiről kilógó fóliadarabokat, majd a tortát rakd be a mélyhűtőbe míg megdermed. Ehhez kb. 10-15 percre van szüksége.
3.Amíg a torta pihen, készítsd el a tetejére való krémet. A vajat rakd egy nagy keverőtálba, majd jöhet hozzá a krémsajt másik fele, végül a ketchup és az egészet robotgéppel alaposan keverd össze.
A pihenő idő lejártával a tortát vedd ki a hűtőből. Óvatosan csomagold ki a tetejét, majd egy határozott mozdulattal fordítsd rá egy szép nagy tányérra. Hogy egy kicsit könnyebb legyen a dolog, tedd le az asztalra a tortát, helyezd rá a tányér – persze arccal a torta, azaz az asztal felé -, majd ügyesen fogd át egyszerre a tortát és a tányért, és így fordítsd meg az egészet. Ezután óvatosan vedd le a tortáról a formát és hámozd le róla a fóliát.
4.Ekkor alufóliából hajtogatott csíkokkal terítsd körbe a tányérból kilógó széleket - hogy a krém rákenésekor ne legyen krémes a tányér -, és kanállal szépen kend végig a torta tetejét és oldalát.
Ha kész, vedd le a tányérról az alufólia csíkokat és már csak a díszítés maradt hátra; vágd félbe a koktélparadicsomokat, csipkedd le az oregánó leveleit, és fantáziád és kedved szerint csinosítsd ki a szendvics-tortát.