Szöveg
Sárgarépás muffin — műhely
Hozzávalók:- 15 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- ½ kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- ½ kávéskanál őrölt gyömbér
- 10 dkg puha vaj
- 5 dkg cukor
- 10 dkg barna cukor
- 2 tojás, 1 evőkanál méz
- 19 dkg natúr sárgarépapüré
- 12,5 dkg tejszínes sajtkrém
- 1 evőkanál tejszín
- 1 teáskanál juharszirup
- 5 dkg darált dió
1.Előkészítésként melegítsd elő a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és jó alaposan vajazd-lisztezd ki egy minimuffon-forma horpadásait.
2.A tészta elkészítésének első lépéseként vegyél magad elé egy nagy keverőtálat, majd kanalazd bele a puha vajat, a kétféle cukrot és a mézet, majd a robotgéppel 1-2 perc alatt habosítsd össze az egészet. Ezután üsd a vajas-cukros keverékbe a két tojást, majd ezt is dolgozd el a géppel. Ezek után ide már csak a sárgarépapüré kerül; óvatosan zuttyintsd a tálba a pürét is, végül ezt is dolgozd el a robotgéppel. Ezután vegyél magad elé egy közepes méretű keverőtálat. Öntsd a tálba a lisztet, aztán szórd bele egymás után a sütőport, a szódabikarbónát, a kétféle fűszert, azaz az őrölt gyömbért és a fahéjat, végül az egészet egy fakanál segítségével keverd össze alaposan.
3.Ezek után már csak a tészta végleges összeállítása van hátra. Fogd meg a lisztes keveréket és óvatosan szórd bele a sárgarépa-pürés masszába, majd egy kicsit járatva a robotgépet körkörös mozdulatokkal dolgozd simára a tésztát. A kész tésztát arányosan kanalazd szét a muffintepsi horpadásaiba, majd húzzál egy sütőkesztyűt és tedd a tepsit a forró sütőbe. A muffinok kb. 15-20 perc alatt sülnek készre. Ha elkészültek, sütőkesztyűs kézzel óvatosan vedd ki a tepsit a sütőből és hagyd őket kihűlni.
4.Amíg hűl a sárgarépás muffin, készítsd el a mázat, ami a tetejükre fog kerülni. Vegyél elő egy kisebb keverőtálat, majd kanalazd bele a tejszínes krémsajtot, öntsd hozzá a tejszínt és a juharszirupot, majd az egészet keverd össze egy evőkanál segítségével. Mikor a muffinok teljesen kihűltek, vegyél a kezedbe egyet, majd a süti tetejét mártsd bele először a tejszínes keverékbe, majd hempergesd meg a tejszínes részét a darált dióban is. Így mindegyik muffinnak csinos, borzas kalapja lesz.