Szöveg
Paradicsomos kígyók — műhely
Hozzávalók:- 1 doboz mélyhűtött levelestészta, felengedve
- 1 nagyobb doboz sűrített paradicsom konzerv
- 3 evőkanál krémsajt
- 1 kávéskanál szárított oregánó
- 10 dkg sajt, reszelve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- só és frissen őrölt bors
1.Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn ez 6-os fokozat), aztán vedd elő a gyúródeszkát és hintsd meg vékonyan az egész felületét liszttel. Vágj le akkora darabot a sütőpapír tekercsből, amekkora pontosan befedi a sütőtepsit.
2.Első lépésként öntsd a sűrített paradicsomot egy nagyobb keverőtálba, kanalazd hozzá a krémsajtot, ízesítsd meg a morzsolt oregánóval, aztán reszeld a tálba a fokhagymagerezdeket is. Ízlés szerint sózd, borsozd – de vigyázz, bánj velük óvatosan! –, végül az egészet alaposan keverd össze. Ezzel el is készült a paradicsomos kígyók tölteléke. Most vedd magad elé a felengedett levelestésztát és tedd rá a belisztezett gyúródeszkára, majd a nyújtófa segítségével kb. fél centi vastagra nyújtsd ki.
3.Ha ezzel elkészültél, vedd a kezed ügyébe a paradicsomos krémet és kend a tésztára úgy, hogy a tészta 2 hosszabbik szélén – azaz az előtted lévő és a veled szemközti szélein – kb. 2 centis csíkot hagyj üresen. Amikor már minden krém a tésztán van, az egészet szórd be egyenletesen a megreszelt sajttal, végül ezt a paradicsomos-sajtos tésztát jó szorosan tekerd fel úgy, hogy a tészta vége a tekercs aljára kerüljön.
Ekkor vegyél elő egy kést, és óvatosan vágj le a tekercsből jó ujjnyi vastag szeleteket, majd igazítsd-formázd kerekké a levágott részeket, végül a paradicsomos kígyókat helyezd egymás mellé 6-7 centis távolságban a sütőpapírral leborított tepsire.
4.Mikor már mindegyik kígyó a tepsiben ücsörög, törj ketté egy tojást, majd villával verd enyhén habosra, aztán egy kenőecset segítségével jó alaposan – kend be vele a tekercsek oldalát és tetejét egyaránt. Ha mindezzel elkészültél, húzz egy sütőkesztyűt, és tedd az előmelegített sütőbe a tepsit. A paradicsomos kígyók kb. 15 perc alatt fognak szép aranybarnára sülni. Jó étvágyat hozzá!