Szöveg
Krumplis burek — műhely
Hozzávalók:- 1 csomag mirelit leveles tészta, felengedve
- 35 dkg megfőtt, áttört krumpli
- 5 dkg puha vaj
frissen őrölt bors, só
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál őrölt köménymag
- 1 db tojás
- ½ dl tej
- 3 dkg szezámmag
1.Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn ez 6-os fokozat), majd tegyél sütőpapírt egy tepsi aljára, majd lisztezd ki vékonyan egy gyúródeszka közepét.
2.Először a burek töltelékét készítsd el. Ehhez vegyél magad elé egy nagy keverőtálat és öntsd bele az áttört krumplit, majd a puha vajat. Fűszerezd sóval, borssal és a kétféle őrölt fűszerrel , majd az egészet kézzel alaposan gyúrd össze. A lényeg, hogy vaj egyenletesen keveredjen bele a fűszeres krumpliba. Most jöhet a tészta. A kiolvadt leveles tésztát tedd a meglisztezett gyúródeszkára, majd nyújtsd ki a nyújtófa segítségével úgy fél centi vastag négyzetlappá.
3.Mikor ezzel is elkészültél egy nagy pogácsaszaggatóval (úgy 8-9 centi átmérőjűvel) sorban szúrd ki a tésztát. Aztán az így kapott korongokat helyezd egymás mellé a tiszta gyúródeszkán. Ezután egy kis tálkába öntsd bele a tejet, törd bele a tojást is , majd az egészet enyhén habosítsd össze egy villával. A tésztakorongok tetejét vékonyan kend be egy kenőtoll segítségével a tejes tojással, majd tegyél diónyi adag tölteléket mindegyik korong hozzád közelebb eső felébe. Ezután a korong másik felét hajtsd rá a töltelékre és a tészta két egymáshoz érő szélét nyomkodd meg egy kissé, és máris kész a burek.
4.Hogy még szebb legyen a krumplis burek, a félkör alakú széleit egy villa hegyével vonalkázd meg. Ez nem csak a küllemét csinosítja, de segít abban is, hogy a sülésnél ne nyíljanak szét a sütik. Ha kész vagy, tedd őket a sütőpapírral befedett tepsire, majd miután mindegyik nyers, töltött burek a tepsiben csücsül, vékonyan kend meg a tetejüket a maradék tojásos tejjel, és jó alaposan szórd meg őket a szezámmaggal. A 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készülnek el a finom falatok.