Szöveg
Karácsonyi mákos guba — műhely
Hozzávalók:- 5 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 5 dl tejszín
- 25 dkg szikkadt kifli, 1 cm vastag karikákra vágva
- 12 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 nagy citrom
- 4 tojássárgája
- 10 dkg vaj
- a tepsi kikenéséhez kevés vaj
- a tálaláshoz 2 dl méz
1.A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit. A tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét nagy lángon kevergetve forrpontig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzávegyítjük a tejszínt, és félretesszük hűlni. A darált mákot beleöntjük egy nagy keverőtálba és összekeverjük a porcukorral, és a citrom reszelt héjával.
2.A tojásokat szétválasztjuk és a sárgájukat beleöntjük egy nagy keverőtálba. Ekkor, a langyos cukros-vaníliás-tejszínes tejet apránként hozzávegyítjük a tojássárgákhoz úgy, hogy közben folyamatosan keverjük az egyveleget kézi habverővel.
3.Mikor ezzel is készen vagyunk, fogjuk a kifli karikákat és beleszórjuk ebbe a tojásos-tejes keverékbe, majd jól bele is nyomkodjuk az egészet, hogy mindegyik karika jól magába kortyolhassa az édes levet, majd egy kicsit félre tesszük.
4.Mikor a kifli már jó tocsakos, megöntözzük a cukros-citromos mákkal, és az egészet alaposan összekeverjük. A mákos kifli karikákat átöntjük a kivajazott tepsibe, szépen elegyengetjük az egészet, majd az ételre rámorzsoljuk a vajat, és 30 perc alatt megsütjük a sütőben.
Tálaláskor mézet kínálunk hozzá. 6 adag lesz belőle.