Szöveg
Inyenc fasirt — műhely
Hozzávalók:- 5 dkg szikkadt kenyérbél
- ½ dl tej
- 10 dkg parmezán vagy parmezán jellegű sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- 1/2-1/2 evőkanál szárított bazsalikom, morzsolt oregánó és őrölt kömény
- ¼ kávéskanál őrölt pirospaprika
- 1 púpos kávéskanál só
- 20 dkg vékonyra szelt, füstölt szalonna
1.A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es tepsibe. A parmezánt megreszeljük, a fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk.
2.A szikkadt kenyérbelet apróbb darabokra tépkedjük, ráöntjük a tejet, és ha magába szívta, szétmorzsoljuk, majd a felesleges tejet leöntjük róla. Ezután a tejes kenyérmorzsához adjuk a darált húst, a reszelt parmezánt, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a tojást, végül a sót, majd az egész masszát alaposan összedolgozzuk.
3.A húsos masszából 12 db golyót gyúrunk, és a golyókat ellapítjuk, hogy kb. 5 cm átmérőjű, 2 cm vastag korongokat kapjunk. Mindegyiket szalonnába csavarjuk: ez úgy megy, hogy kifektetünk magunk elé 1 db 4 cm széles, 25 cm hosszú, vékony szalonnaszeletet, ráhelyezünk 1 húskorongot, és mint a rétest, betekerjük a szalonnába.
4.Miután sorra szalonnába bugyoláltuk az összes húskorongot, egymás mellé tesszük őket a tepsibe –az a részük kerüljön alulra, ahol a szalonnaszeletek vége van-, és 30 perc alatt megsütjük a forró sütőben. 12 fasírt lesz belőle.