Szöveg
Házi kényer — műhely
Hozzávalók:- 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 12,5 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 3 evőkanál napraforgómag
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1,5 dl joghurt
- 2 dl tej
1.Első lépésként a sütőt bemelegítjük 200 fokra.
2.Egy nagy keverőtálba öntjük a kétféle lisztet. Jöhet hozzá sorban a só, a szódabikarbóna, végül a kömény is. A napraforgómagot egy mozsárba szórjuk, majd durvára törjük, végül ezt is a lisztkeverékhez öntjük. Ha mindez a tálban van, az egészet alaposan összekeverjük egy fakanállal. Ezután egy másik keverőtálban összevegyítjük a joghurtot, a tejet és az olívaolajat.
3.Most pedig összedolgozzuk a kétféle keveréket. Az olajas, tejes joghurtot hozzáöntjük a lisztes keverékhez , és először fakanállal, majd a kezünkkel jó alaposan összegyúrjuk a tésztát. Olyan kemény tésztát kell kapjunk, hogy megálljon benne a fakanál. Ha ezzel is elkészültünk, egy kivajazott, kilisztezett püspökkenyér formába kanalazzuk a tésztát, a fakanál segítségében egyenletesen eloszlatjuk benne, és a sütőbe tolva 25-30 perc alatt készre sütjük a házi kenyerünket.