Szöveg
Cukkinis tojáslepény — műhely
Hozzávalók:- ½ kg cukkini (kicsi, zsenge példányok)
- 1 evőkanál só
- 5 dkg szikkadt kenyérbél (- morzsásra őrölve)
- 5 dkg parmezán vagy parmezán jellegű sajt (- megreszelve)
- 1 friss rozmaringág (- apróra vágva)
- 3 tojás
- ½ dl tejszín
- 2 dl tej
- 1 késhegynyi frissen őrölt bors
- 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió a forma előkészítéséhez kevés vaj
1.Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 5 cm magas peremű, fodros szélű ún. gyümölcstorta-formát. A cukkinikről levágjuk a végeiket, mert azok keserűek lehetnek, majd az így kapott zöldséghurkákat megreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán. A reszeléket összekeverjük a sóval, és 20 percre félretesszük.
Ezalatt a szikkadt kenyérbelet morzsára őröljük, a parmezánt megreszeljük, a rozmaring leveleit apróra vágjuk. A besózott cukkinit aztán szűrőben folyó víz alatt alaposan átöblítjük, kézzel kinyomogatjuk belőle a nedvességet, és papírtörlőn szétterítjük, hogy minél szárazabb legyen.
2.A tojásokat egyenként feltörjük, majd egy nagy keverőtálba öntjük és kézi habverővel összehabarjuk. Ekkor hozzászórjuk a reszelt parmezánt és a morzsás kenyérbelet. Most jöhet a tejszín és egy gyors keverés.
3.Az ízesítés következik; 2 csipetnyi só, egy kicsi bors és a frissen őrölt szerecsendió, végül a tálba öntjük a tejet is.
4.Utolsó hozzávalóként kerül a tálba a megszárítgatott cukkini-reszelék.
5.Az egészet alaposan összekeverjük, majd az egészet egyenletes rétegben átkanalazzuk a gyümölcstorta-formába, elsimítjuk, és 20-25 perc alatt megsütjük a sütőben.
Paradicsomsalátával, friss kenyérrel tálaljuk.