Szöveg
Brokkolis lepény — műhely
Hozzávalók:- 30 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- frissen őrölt bor
- 15 dkg felkockázott, hideg vaj
- 2 tojássárgája
- 3-4 evőkanál hideg víz
1.A tésztához egy nagy keverőtálban összegyúrok lisztet, a sót, a borsot, hideg vajat, 2 tojássárgáját és hideg vizet. Az összegyúrt tésztát megfelezem, és a hűtőben pihentetem 30 percet. A pihentetés után a tészta egyik felét belereszelem egy 20x30 cm-es, kivajazott, kilisztezett tepsibe, majd szétnyomkodom a tésztát a tepsi alján. Sütőpapírt terítek a tésztára, és arra babot vagy rizst szórok. 200 fokon sütőpapírral-babbal lefedve, 10 perc alatt elősütöm a lepény tésztáját. Ezután papír-bab nélkül további 5 percig sütöm. Ezútán a tepsit kiveszem a sütőből, és még forrón lekenem az enyhén felvert tojásfehérjével.
2.A brokkoli gőzön megpárolom. A párolt brokkolit egy késes betétű robotgépbe tesszük, majd hozzáöntjük a két egész tojást, a reszelt sajtot és a nagy csokor felaprított petrezselymet, a tejszínt, végül a fűszereket, azaz a frissen reszelt szerecsendiót, sót és borsot.
Ha mindez a robotgépben van, az egészet pár pillanat alatt alaposan összepürésítjük. (Ha a töltelék túl sűrű lenne, a brokkoli párolóvizével hígíthatjuk.)
3.Az elősütött tésztalapon egyenletesen szétkenjük a brokkolis pürét, majd úgy, hogy mindenhova jusson, ráreszeljük a maradék tésztát is.
4.A lepényt 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt sütjük készre, ám az utolsó 10 percben alufóliával is takarjuk, nehogy megégjen a teteje.