Szöveg
Bécsi kifli — műhely
Hozzávalók:- 2 db tojás
- 1 csomag mirelit leveles tészta
- 15 dkg kristálycukor
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg mazsola
- 1 db citrom
- kb. 5 dkg liszt a gyúródeszka belisztezéséhez
1.Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), majd vegyél elő egy tepsit és béleld ki sütőpapírral. Ezután készítsd elő a gyúródeszkát az asztalon, azaz szórd meg kevés liszttel a közepét.
2.A süti készítésének első lépéseként, válaszd szét a tojásokat. A fehérjét tedd egy közepes méretű keverőtálba, a sárgájákat pedig egy kis tálkába és tegyél hozzá 1 evőkanál hideg vizet, majd keverd el egy kissé. Aztán a szobahőmérsékleten felengedett leveles tésztát tedd a vékonyan lisztezett gyúródeszkára, majd miután a tésztát is meghintetted egy kevés liszttel, próbáld meg szabályos körlappá nyújtani a nyújtófával.
3.Mikor a tészta kör alakú, készítsd el a tölteléket. Ehhez a tojásfehérjékből robotgéppel lassú fokozaton verj lágy habot majd apránként szórd hozzá a cukrot, végül teljes fokozaton addig dolgozz tovább a robotgéppel, míg a hab kemény nem lesz. Aztán kemény, édes habhoz szórd hozzá a darált diót és a mazsolát majd reszeld bele a megmosott citrom héját is és aztán az egészet alaposan forgasd össze egy fakanállal.
4.Most térj vissza a kinyújtott tésztához. Vegyél a kezedbe egy kést és vágd fel a tésztakört 8 egyenlő cikkre. Ehhez először függőlegesen, majd vízszintesen vágd félbe a kört, végül az így kapott negyedeket is felezd meg. Aztán a cikkeket egyenként vedd magad elé úgy, hogy a háromszögek csúcsa essen távolabb tőled. Ezután a cikkek közepébe kanalazz a diós töltelékből, majd az egészet tekerd fel a szélesebbik oldalától indulva, végül formázd kifli alakúra.
5.Mikor mindegyik diós kiflivel elkészültél, emeld át őket a sütőpapírral beborított tepsire és vékonyan kend körbe őket a vízzel hígított tojássárgájával.
Ha kész vagy, húzz egy sütőkesztyűt és tedd a tepsit a forró sütőbe.A bécsi kiflik 15 perc alatt aranybarnára sülnek.